Show simple record

dc.contributor.authorde Leeuw, Paul
dc.date.accessioned2020-01-21T01:12:32Z
dc.date.available2020-01-21T01:12:32Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10652/4818
dc.description.abstractRESEARCH STATEMENT: To address issues of social isolation and foster better community reintegration of people with traumatic spinal cord injuries that result in permanent confinement to wheelchairs. The proposed architectural design is a transitional facility that bridges a very rough transition from hospital to home, providing them a place to integrate with others like themselves, peer mentor, form groups, re-skill for better employment opportunities, monitor mental and emotional coping, lessen harsh impact on pre-existing spouses or families and reintegrate with the public realm in a less abrupt manner. ABSTRACT: People in wheelchairs faced a harsh reality check every morning as they wake to find that their previous lives have been violently severed and that they must come to terms with their new, bitter reality. These people have a high risk of social isolation and depression which this thesis aims to avoid or negate as much as possible by increasing their opportunities for new and meaningful social interactions. This project focuses on people permanently living in wheelchairs as results of traumatic accidents. Primarily it will aim to design a collective housing arrangement for people coming to terms with the physical limitations of living in a wheelchair. This design will first seek to cater to the needs of wheelchair-bound occupants, before seeking to introduce the greater public in smaller doses to allow people in wheelchairs to avoid social isolation and eventually see themselves as valuable and contributive members of society. This thesis seeks to at least initiate an architectural dialogue between people in wheelchairs, their risks of social isolation and the quest for social cohesion and reintroduction into greater society. The proposed design does this by providing a threshold where wheelchair users can feel safe, in control, equal and uplifted to charge through life with renewed vigour and confidence regardless what obstacles lie ahead.en_NZ
dc.language.isoenen_NZ
dc.rightsAll rights reserveden_NZ
dc.subjectHorseshoe Lake Road (Christchurch, N.Z.)en_NZ
dc.subjectGulf Links Road (Christchurch, N.Z.)en_NZ
dc.subjectShirley (Christchurch, N.Z.)en_NZ
dc.subjectChristchurch (N.Z.)en_NZ
dc.subjectpeople in wheelchairsen_NZ
dc.subjectwheelchairsen_NZ
dc.subjectspinal cord injury survivorsen_NZ
dc.subjecthousing for wheel-chair bound occupantsen_NZ
dc.subjecthalfway housesen_NZ
dc.subjectsocial integrationen_NZ
dc.subjectNew Zealanden_NZ
dc.subjectrehabilitation centre designen_NZ
dc.subjecthealth architectureen_NZ
dc.titleMetamorphosis : the social reintegration of spinal cord injury survivorsen_NZ
dc.typeMasters Thesisen_NZ
dc.rights.holderAuthoren_NZ
thesis.degree.nameMaster of Architecture (Professional)en_NZ
thesis.degree.levelMastersen_NZ
thesis.degree.grantorUnitec Institute of Technologyen_NZ
dc.subject.marsden120101 Architectural Designen_NZ
dc.subject.marsden111703 Care for Disableden_NZ
dc.identifier.bibliographicCitationde Leeuw, P. (2019). Metamorphosis : the social reintegration of spinal cord injury survivors. (Unpublished document submitted in partial fulfilment of the requirements for the degree of Master of Architecture (Professional)). Unitec Institute of Technology, Auckland, New Zealand. Retrieved from https://hdl.handle.net/10652/4818en
unitec.pages181en_NZ
dc.contributor.affiliationUnitec Institute of Technologyen_NZ
unitec.publication.placeAuckland, New Zealand
unitec.advisor.principalMcConchie, Graeme
unitec.advisor.associatedRennie, Julian
unitec.institution.studyareaArchitecture


Files in this item

Thumbnail

This item appears in

Show simple record


 Unitec Institute of Technology, Private Bag 92025, Victoria Street West, Auckland 1142